Kategorier
Aktiviteter Okategoriserade

Slåtterkurs 29 juni

Varmt välkomna till en kurs i lieslåtter med Catharina Österman och Veronica Holm. 29 juni kommer Slåtterblomma naturvård till Sand.

Den här kursen är för dig som vill lära dig använda lien hemma i din egen trädgård eller kanske på din arbetsplats. Genom att skapa en äng kan du göra en stor insats för den biologiska mångfalden och samtidigt bli en kulturbärare genom att använda lien som redskap. Vi går igenom grunderna i hur man hanterar en lie och alla deltagarna kommer att få låna varsin lie under dagen. Ängsteori varvas med praktiska övningar, men fokus ligger på hantera lien på bästa sätt.

Vi använder s.k knackeliar som har sitt ursprung i Europa och många andra delar av världen. Vi kommer alltså INTE att använda vanliga svenska liar som slipades på slipsten. liebladet på knackeliar är av en annan typ och kan inte slipas, istället hamrar man ut den yttersta delen för att få en stark och vass egg.

Vi säljer inga liar på kursen, men vill man ändå köpa en lie innan kursen så kontakta oss så förmedlar vi en kontakt på återförsäljare.

Schema för dagen

Tid: 11-16 paus för fika Plats: Nämdö Sand, samling vid biblioteket.

Redskap: Vi har med liar Max 12 deltagare

Deltagarna tar med matsäck och dryck, kläder för väder, sittunderlag, handskar, skärp.

Kl 11

Vi börjar dagen med en presentation av oss och fortsätter med en teoretisk genomgång av liens olika delar, historiska användning samt säkerhet. när, var och hur kan vi använda lien idag.

Därefter delar vi ut liar och hjälper till med inställningar.

När alla har fått sina liar visar vi tekniken gemensamt och sen får deltagarna sprida ut sig på ängen och vi går runt och instruerar.

Kl: 13

Fikapaus med diskussioner om ängsbruk, anläggning av äng mm

Kl 14

Efter rasten går vi igenom knackning och bryning, (teoretiskt och praktiskt) alltså hur man får sitt lieblad vasst, och man får prova på att knacka med hammare på en plåtbit. Har man sitt eget blad får man använda det förutsatt att det är ett knackeblad.

Deltagarna fortsätter att träna på teknik och två stycken åt gången får möjlighet att träna på att öva knackning.

Ev visning av slåtterbalk 15:30

Vi avrundar dagen och knyter i hop säcken. Vi berättar om var man kan köpa liar och få mer information om lieslåtter, tips om böcker mm.