Låna utrustning av NGA

Här kan du läsa allt om hur du lånar utrustning från Nämdö Green Archipelago

I projektet Cirkulärt biosfärområde i Skärgården som finansieras av WWF har vi en del som fokuserar på ängsmark, slåtter och biologisk mångfald. Ängs- och betesmarker har höga natur- och kulturmiljövärden och stor biologisk mångfald och mycket viktiga för till exempel pollinerare.

För att kunna sköta ängsmarkerna i Nämdöskärgården har vi köpt in utrustning för detta ändamål som du kan låna av oss kostnadsfritt. Du står enbart för eventuellt drivmedel. Vi kan dessutom hjälpa till med båttransporter av maskinerna mellan öarna, på land löser du detta själv.

Bra att veta:

  • Bokning sker på bokadirekt.se. Behöver du hjälp att boka är du välkommen till kontoret som är öppet måndagar klockan 10.00-14.00.
  • Bokning av transport sker lämpligast via appen Whatsapp, som du laddar ner via till exempel Appstore. När du genomfört en bokning blir du tillagd i maskinens chatgrupp och där kan du be om transporthjälp eller ställa andra frågor. Medlemmar är koordinatorer på NGA, Clare som är projektledare och de som kan sköta transporter och service.
  • Du gör en bokning för varje maskin.
  • Eventuella båttransporter står NGA för, du sköter transport på land själv.
  • Läs fullständiga lånevillkor och maskinens manual noggrant innan du använder den. Manualer finns tillgängliga här nedan, manualen för Ferrari 338 är av utrymmesskäl förkortad. Full version finns tillgänglig på NGAs kontor. Har du aldrig använt denna typer av maskiner förut visar vi dig gärna, när du hämtar dem eller när de levereras.
  • Se till att maskinen är fulltankad, väl rengjord och utrustningskorgen intakt när den återlämnas.
  • Anmäl eventuella skador omedelbart till NGA.
  • Du får låna maskinen/utrustningen en vecka från torsdag till onsdag, behöver du tvåhjulstraktorn med gaffelsidräfsa och mountain press får du låna dessa två veckor.
  • Efter lånetiden är avslutad kommer du bli ombedd att återkoppla hur arbetet har gått, hur maskinerna fungerat och hur stor yta du har brukat. Hoppas du vill hjälpa oss med denna information.
  • Vill du att någon visar dig hur sakerna fungerar eller har andra frågor är det bara att höra av dig!

Utrustningen du kan låna är:

Tvåhjulstraktor Ferrari 338 Powersafe, med slåtterbalk. För att slå lite större ängsmarker där traktor inte kommer åt. Du kan även låna tvåhjulstraktorn med en gaffelsidräfsa och mountain press som samlar ihop och gör småbalar av materialet. Kan fraktas på båt eller fyrhjuling med stort släp, kan också transporteras till fots med maskinen igång. Går på95-oktanig bensin. Bara traktorn väger 106 kg.

Gaffelsidräfsa och mountain press. Dessa används med tvåhjulstraktorn för att samla in materialet och sedan förvandla de till behändiga balar . Man får låna dem två veckor.

Slåtterbalk Al-Ko 875. För mindre områden eller vass. Transporteras med båt eller fyrhjuling med släp. Två personer kan lyfta den.

Bonnet Flismaskin. Flisar grenar upp till 10 cm att använda till t.ex. gångar eller i odlingsbäddar. Har dragkrok och kan dras efter en fyrhjuling, två personer kan dra den kortare sträckor.

Kon-Tiki Biokolsugn. För att tillverka biokol att använda som resurs i dina odlingar. Transporteras med båt eller fyrhjuling med släp, två personer kan lyfta den och den tippas och rullas kortare sträckor.

Liar. Vi har två stycken så kallade knackliar för slåtter för hand. Hämtas på Biosfärkontoret i Sand. Har du aldrig använt en lie kan Clare Lindstrand visa dig. Det finns också kurser på Youtube, till exempel här .