Kategorier
Aktiviteter

Studieresan till Kosterhavets nationalpark

Nämdö Green Archipelago bjöd in Nämdöbor med flera att delta i en studieresa till Kosterhavets nationalpark måndag till onsdag 14 -16 mars 2022. Resan skulle ha gjorts i början av februari men på grund av pandemiläget sköt resan upp till mitten av mars.

Resan genomfördes med en modern chartrad turistbuss, med wifi och för 52 passagerare (som mest var vi dock 27 personer med på bussresan).

Start från Stavsnäs vinterhamn måndag 14/3 2022 kl 07.45, anpassad för Waxholmsbolagets tidiga tur från Nämdö. Färden gick via Mariestad och naturum Victoriahuset (vid Läckö Slott) för guidad visning. Därefter den snabbaste middagen i mannaminne på Tre Älgar i Grästorp. Därefter gick resan vidare via Strömstad för övernattning på Sydkoster, Pensionat Ekenäs.

Dagen därpå, tisdag, en heldag på Sydkoster med program i Naturum, Kosterhavets nationalpark med flera intressanta presentationer och diskussioner med de lokala föreningarna och företagare. Efter lunchen besöktes flera platser på ön i olika grupper. Tisdag eftermiddag fortsätter resan via Strömstad och Entré Rossö Hamncafé på Rössö mot Småland och Åsnens nationalpark, nära Växjö, där vi på onsdagen tog del av platsen innan hemfärd. Vi hann med god marginal med sena onsdagsturen som går från Stavsnäs kl 20.40 på onsdagar.

NGA (förstudien för Biosfärområdet) stod för reskostnaden samt logi för samtliga deltagare. Resan dokumenteras genom att filmas. Styrelsen har fattat beslutet att var och en som deltar på förstudiens studieresor betalar för sin egen mat och dryck, med undantag för hotellfrukostarna som ingår i logikostnaden.

En mer utförlig reseberättelse kommer, men resan kan också följas på NGA:s FB-sida: @NamdoGreenArchipelago