Kategorier
Okategoriserade

Med rätt att döda: vad gör vi med problemvilt i våra kommuner?

Föreläsning om djur på fel ställe och kom och prata mink. 17 juli kl. 14 i hembygdsgården.

Allmänheten vill ha det vilt – gärna söta ekorrar, en charmig bäver och ett rikt fågelliv. Men inte på fel plats vid fel tillfälle, såsom på järnvägen när de pendlar till jobbet, rådjur som äter tulpaner på tomten, en näktergal vars sång håller en vaken halva natten, eller aggressiva och förorenande gäss på strandpromenaden. I forskningsprojektet ”Med Rätt att Döda” undersökte vi hur kommunjägare försökte navigera fallet ’problemvilt’ och dess avlivning, räddning, förflyttning eller bortskrämmande, även i skärgårdskommuner. När stötte man på motstånd från allmänheten? När var invånare de drivande i avlivningsbeslut, såsom på försigkommen bäver? Erica presenterar några minnesvärda fall, citat från kommunjägare, och diskuterar hur vi ska leva med oönskat vilt i framtiden.

Minken som fall – söker informanter!

Erica ingår i ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt BIOrdinary: Biologisk mångfald i vardagslivet: Problem och möjligheter i klimatförändringens tid där hon undersöker Stockholms Skärgårds relation till och erfarenheter av minken. Hon vill gärna komma i kontakt med och prata med folk kring Nämdö som har åsikter eller upplevelser kring mink, vare sig genom jakt och fällfångst, naturfotografi eller som ett djur som uppskattas.

Erica von Essen är forskare på Stockholm Resilience Center, Stockholms Universitet. Hon är docent i miljökommunikation från Sveriges Lantbruksuniversitet och har bedrivit flera forskningsprojekt om ’problemdjur’ i samhället: allt från rovdjur till stadsnära vilt till invasiva och skadegörande arter. Hennes forskning fokuserar på människors relationer till vilt, däribland jakt, men också nya företeelser som att vilja titta på vilda djur online i den Stora Älgvandringen.

Onsdag 17 juli klockan 14 i hembygdsgården i Sand. Först föreläser Erica och sedan samlar hon gärna in åsikter och tankar om mink. Nämdö Green Archipelago visar sina minkfällor som lånas ut och bjuder på fika.

Välkommen!