Våtmarker

Våtmarker fyller många viktiga funktioner i landskapet för både människan och naturen. De största fördelarna här i skärgården är att de skapar bra förutsättningar för biodiversitet och att de håller vatten i landskapet. 

Våtmarker är områden där vatten, under stora delar av året, är nära, under eller precis ovanför marknivå. De är ofta platser som kryllar av liv, groddjur, fiskar och fåglar har de som gärna som barnkammare. Flera av Östersjöns så viktiga rovfiskar föder helst av allt upp sina ungar i den här miljön. Nära 600 rödlistade djur- och växtarter, det vill säga ca 10 procent av alla rödlistade arter i Sverige, är beroende av våtmarker som livsmiljö. Därmed är våtmarker den tredje viktigaste biotopen, efter skog- och jordbrukslandskap, för rödlistade arter.  Att vatten tillåts stanna i landskapet i en våtmark kan dämpa effekten av översvämningar och dessutom hjälpa till vid torrperioder. Våtmarker kan också fungera som vattenrenare, en torvvåtmark kan minska klimatutsläpp genom att binda kol i marken och dessutom är de nästan alltid en trevlig plats för rekreation och friluftsliv. 

Vid Lillträsk på Nämdö har Skärgårdsstiftelsen grävt och skapat en vall för att hålla vatten i landskapet, gå gärna förbi och titta.  

Våtmarker i Nämdöskärgården

När projektet startade visste vi att vi ville skapa minst en våtmark och vi satte igång med att hitta lämpliga platser. Som en inspiration tog vi med oss ett gäng intresserade och åkte över till Utö för att titta på alla de fantastiska våtmarker de skapat. Sedan följde en tid med tillståndsansökningar och provtagning och det resulterade, tack vare engagerade fastighetsägare, i en mycket fin uppväxtplats för rovfisk på ön Mörkobbarna mellan Nämdö och Runmarö.

Våren 2024 kunde vi genomföra grävarbetena och tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU har vi tagit vattenprover som vi sen kan jämföra med när grumlingen lagt sig och fisken förhoppningsvis hittat tillbaka till platsen. Ett igenväxt vassområde grävdes ur där massorna lades upp längs kanten och en fin vattenspegel skapades. Den här delen av projektet genomfördes i samarbete med Sportfiskarna och där vi också fått LOVA-stöd från Länsstyrelsen i Stockholms län. 

Förutom våtmarker ville vi genomföra vattenhushållningsprojekt genom att skapa dammar som gynnar grodor, salamandrar såväl som att säkra vatten i landskapet till odling och öka biologisk mångfald. 

Vid Orrö koloniträdgårdar har NGA, förutom den äng som restaurerats, också anlagt en damm. Dammen drar till sig insekter som hjälper pollineringen i odlingarna och är ett mycket trevligt inslag i miljön. Ytterligare en damm har skapats vid Gamla Östanvik med samma syfte. 

Vad du kan göra
  • Anlägg en damm, plantera inhemska växter och skapa en ny plats för till exempel grodor och vattensalamandrar. Undersök innan med kommunen om du behöver några tillstånd 
  • Undersök hur vatten rör sig på din tomt. Kan du sakta ner det, stanna upp det, hålla det eller sprida ut det så det inte rinner ut i havet? 
  • Har du plats för en våtmark (små räknas också!) så hör gärna av dig så kan vi kanske skapa något viktigt tillsammans.